Kaszę kuskus na pewno warto mieć w swojej kuchni. Można ją bowiem wykorzystać na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Nadaje się zarówno do dań na słono, jak i na słodko. Może stanowić zamiennik ziemniaków. Wówczas warto zaserwować ją z mięsem, jak również z warzywami. Dość dobrym pomysłem może okazać się także przygotowanie kaszy jaglanej na słodko, na przykład na śniadanie. Doskonale smakuje zarówno ugotowana na mleku krowim, jak i na mleku roślinnym
Pochodzenie kaszy kuskus trudno do końca sprecyzować, jednak wiadomo że ten rodzaj pożywienia znany był już kilka tysięcy lat p.n.e. na terytorium Afryki. Pierwsze pisane dowody na wykorzystywanie kaszy kuskus pojawiły się w XIII wieku n.e. Początkowo stosowana wyłącznie na terytorium obecnej Tunezji, Libii, Algierii i Maroka, stopniowo zyskiwała na popularności i bardzo szybko pojawiła się na stołach mieszkańców Bliskiego Wschodu oraz na terytorium Europy